Veleposlaništvo RS London /Konzularne informacije /Vpis poroke /

VPIS POROKE

Za registracijo poroke v Sloveniji in spremembo priimka po sklenitvi zakonske zveze, boste potrebovali naslednje dokumente:

 

  • Vlogo za naknadni vpis sklenitve zakonske zveze. Obrazec najdete TUKAJ
  • Original poročnega lista, overjen z žigom  Apostille. Slednje za poroke, sklenjene v VB, opravlja Legalisation Office

Če se niste poročili v VB, morate overitev (»authentication, legalisation«) urediti v državi ali na predstavništvu države, kjer je bila poroka sklenjena. Veleposlaništvo RS v Londonu bo nato po pridobitvi podpisa pristojne osebe na predstavništvu države vaše poroke v Londonu overilo tako pridobljen podpis.

  • Overjeno kopijo prevoda poročnega lista. Overitev se po predhodnem dogovoru opravi na veleposlaništvu. Poročni list lahko prevedete sami ali s pomočjo prevajalca.
  • Zapisnik o uporabi priimka  po sklenitvi zakonske zveze. Zapisnik o spremembi priimka se naredi na veleposlaništvu.
  • Kopijo vašega potnega lista in potnega lista partnerja

 

Ko boste zbrali vse dokumente, nas prosim pokličite oziroma obvestite na elektronski naslov vlo(at)gov.si, da se dogovorimo za termin za vložitev vloge za registracijo poroke (in morebitno spremembo priimka). Vašo dokumentacijo bomo nato posredovali pristojni upravni enoti, ki bo izvedla vpis.

V primeru spremembe priimka lahko vložite vlogo za nov potni list, postopek bo zaključen, ko bo poroka registrirana v Sloveniji na pristojni upravni enoti in priimek ustrezno spremenjen.

Če gre za vpis druge zakonske zveze, je najprej potrebno priložiti dokazilo o razvezi (sodba sodišča mora biti prevedena pri uradnem prevajalcu), če je bila prva zakonska zveza sklenjena v Republiki Sloveniji oziroma tam vpisana.