Veleposlaništvo RS London /Konzularne informacije /Vpis poroke /

VPIS POROKE

Za registracijo poroke v Sloveniji in spremembo priimka po sklenitvi zakonske zveze, boste potrebovali naslednje dokumente:

 

  • Vlogo za vpis sklenitve zakonske zveze. Obrazec najdete TUKAJ
  • Original poročnega lista, overjen z žigom  Apostille. Slednje za poroke, sklenjene v VB, opravlja Legalisation Office

Če se niste poročili v VB, morate overitev (»authentication, legalisation«) urediti v državi ali na predstavništvu države, kjer je bila poroka sklenjena. Veleposlaništvo RS v Londonu bo nato po pridobitvi podpisa pristojne osebe na predstavništvu države vaše poroke v Londonu overilo tako pridobljen podpis.

  • Overjeno kopijo prevoda poročnega lista. Overitev se po predhodnem dogovoru opravi na veleposlaništvu. Poročni list lahko prevedete sami ali s pomočjo prevajalca.
  • Zapisnik o uporabi priimka  po sklenitvi zakonske zveze. Zapisnik o spremembi priimka se naredi na veleposlaništvu. Obrazec najdete tukaj.
  • Kopijo vašega potnega lista in potnega lista partnerja

 

Ko boste zbrali vse dokumente, nas prosim pokličite oziroma obvestite na elektronski naslov consular.london(at)gov.si , da se dogovorimo za termin za vložitev vloge za registracijo poroke (in morebitno spremembo priimka). Vašo dokumentacijo bomo nato posredovali pristojni upravni enoti, ki bo izvedla vpis.

V primeru spremembe priimka lahko vložite vlogo za nov potni list, postopek bo zaključen, ko bo poroka registrirana v Sloveniji na pristojni upravni enoti in priimek ustrezno spremenjen.

Če gre za vpis druge zakonske zveze, je najprej potrebno priložiti dokazilo o razvezi (sodba sodišča mora biti prevedena pri uradnem prevajalcu), če je bila prva zakonska zveza sklenjena v Republiki Sloveniji oziroma tam vpisana.