Veleposlaništvo RS London /Politične zadeve /

Politične zadeve

Od odprtja veleposlaništva Republike Slovenije v Londonu leta 1992, si Slovenija prizadeva za krepitev prijateljskih odnosov z Združenim Kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske ter nudi ustrezno konzularno zaščito in pomoč slovenskim državljanom.

Sodelovanje med Slovenijo in Združenim kraljestvom  poteka tako na bilateralni kot multilateralni ravni, o dobrih odnosih med državama pa pričajo tudi številna srečanja visokih predstavnikov. Sodelovanje  temelji na skupnih vrednotah, ki jih  državi zagovarjata kot zaveznici  NATO , pa tudi v okviru drugih mednarodnih organizacij, zlasti v Organizaciji združenih narodov, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, Svetu Evrope in drugih.

Veleposlaništvo Republike Slovenije aktivno deluje  pri krepitvi prepoznavnosti in ugleda Slovenije, kakor tudi pri  uveljavljanju slovenskih vrednot in interesov. Med  glavne naloge veleposlaništva lahko navedemo:
- navezovanje, vzdrževanje ter krepitev stikov z britanskimi državnimi ustanovami in njihovimi uradnimi predstavniki;
- navezovanja stikov z vladami Škotske, Valižanske in Severne Irske;
- posredovanje informacij o Sloveniji in o možnostih sodelovanja na področjih skupnega interesa ter vzpostavljanje pogojev za krepitev sodelovanja na teh področjih;
- sprotno seznanjanje britanske strani o slovenskih stališčih ter spremljanje britanske tuje ter zunanje politike.