Veleposlaništvo RS London /Politične zadeve /

Politične zadeve

Bilateralni odnosi med Republiko Slovenijo in Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske so odlični, za kar si bo še naprej prizadevalo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Londonu.

Glavne naloge veleposlaništva na političnem področju so: navezovanje, vzdrževanje ter krepitev stikov z britanskimi državnimi ustanovami in njihovimi uradnimi predstavniki; posredovanje informacij o Sloveniji in o možnostih sodelovanja na področjih skupnega interesa ter vzpostavljanje pogojev za krepitev sodelovanja na teh področjih; sprotno seznanjanje britanske strani o slovenskih stališčih ter spremljanje britanskih stališč.

Odlični odnosi se odražajo v intenzivnem in razvejanem sodelovanju na vseh ravneh, tako na bilateralni kot na multilateralni ravni. Posebej so bili okrepljeni v času priprav Republike Slovenije na predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2008 ter v času samega predsedovanja in se danes nadaljujejo pri obravnavi aktualnih izzivov v evropskem prostoru ter v širšem mednarodnem okolju.

Pokazatelj omenjenega odličnega sodelovanja med državama je bil tudi obisk Njenega Visočanstva kraljice Elizabete II in princa Philipa, vojvode edinburškega v Sloveniji leta 2008, katerega gostitelj je bil takratni predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Slednji je marca 2010 opravil obisk v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, v okviru katerega se je srečal z Njenim Visočanstvom kraljico Elizabeto II, vročil Royal Society faksimile zbirke Iconotheca Valvasoriana njenega nekdanjega člana Janeza Vajkarda Valvasorja in nastopil v Kraljevem inštitutu za mednarodne zadeve »Chatham House« na temo prihodnosti Organizacije združenih narodov.  Republiko Slovenijo so doslej obiskali že vsi člani kraljeve družine. Zadnji je bil junijski obisk iz leta 2013 princa Edwarda, grofa Wesseška s soprogo Sophie.

Leta 2008 je Združeno kraljestvo obiskal takratni predsednik vlade Republike Slovenije g. Borut Pahor, v okviru katerega se je srečal z bivšim predsednikom vlade Združenega kraljestva g. Gordonom Brownom.

V zadnjih dveh letih letu smo bili priča številnim obiskom na najvišji politični ravni. Tako se je aprila 2014 v Londonu s  predsednikom vlade Združenega kraljestva g. Davidom Cameronom srečala takratna predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek. Temu je junija 2015 sledil obisk predsednika vlade Združenega kraljestva g. Davida Camerona v Ljubljani, v okviru katerega se je srečal s predsednikom vlade Republike Slovenije dr. Mirom Cerarjem.

Odlično sodelovanje med Veleposlaništvom Republike Slovenije v Londonu ter Ministrstvom za zunanje zadeve Združenega kraljestva se je odrazilo tudi v letošnjem  februarskem obisku zunanjega ministra Združenega kraljestva g. Philipa Hammonda v Republiki Sloveniji, v okviru katerega je opravil razgovore s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem,  predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem ter državno sekretarko Dragoljubo Benčina na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Odlično sodelovanje beležimo tudi na parlamentarni ravni. Julija 2012 je bilo izvedeno srečanje predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča s takratno predsednico Lordske zbornice  baronico Hayman. Februarja 2011 je Republiko Slovenijo obiskal predsednik Spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow. Oktobra 2013 je bil na uradnem obisku britanskega parlamenta takratni predsednik Državnega zbora Janko Veber, ki se je med drugimi srečal s predsednikom Spodnjega doma Johnom Bercowom ter s predsednico Lordske zbornice baronico D'Souza. Prav tako je bila maja 2014  na povratnem obisku v Republiki Sloveniji Vse-strankarska skupina britansko-slovenskega prijateljstva.

Novembra 2015 se je Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar mudil  na obisku v Londonu, kjer se je sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, predsednikom EBRD Sumo Chakrabartijem, z županom City of London Lordom Jeffreyem Mountevansom in s predsednico zgornjega doma, lordske zbornice, Frances D'Souza. Pogovori Predsednika Vlade dr. Cerarja so bili namenjeni krepitvi bilateralnega sodelovanja med državama na več področjih ter izmenjavi stališč do nekaterih najbolj perečih političnih zadev.

Februarja 2016 je Slovenijo obiskala predsednica Lordske zbornice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske baronica D'Souza z delegacijo, ki se je srečala s predsednikom Republike Slovenije g. Borutom Pahorjem, predsednikom Državnega sveta g. Mitjem Bervarjem, predsednikom Državnega zbora g. Milanom Brglezom in Skupino prijateljstva z Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske.