Veleposlaništvo RS London /Informacije o brexitu /

Preko spletne strani Vlade RS "Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije - brexit" so dosegljive ključne informacije in pojasnila glede posledic brexita v povezavi s:

- pravicami državljanov,
- gospodarskim sodelovanjem in trgovino,
- morebitnimi zunanjepolitičnimi posledicami ter
- statusom državljanov Združenega kraljestva v Sloveniji.

Določene strjene informacije o izstopu ZK iz EU so dosegljive TUKAJ. Nadaljnje informacije o tematiki, vključno v povezavi z morebitnim izstopom brez dogovora, so na razpolago TUKAJ (op. v različnih jezikih EU). 

 

Pravice državljanov EU - Urejen status

EU in Združeno kraljestvo sta dosegla načelni dogovor o zaščiti pravic državljanov EU v Britaniji in britanskih državljanov v EU po brexitu. Če v Združenem kraljestvu zaprosite za nov status in ga dobite, boste po Brexitu še vedno imeli pravice državljana EU. Te vključujejo pravico do prebivanja v Združenem kraljestvu, iskanja zaposlitve, dela brez delovnega dovoljenja ter enakega zdravstvenega varstva, pokojnin in drugih prejemkov.

Poleg obstoječih pravic EU boste lahko tudi zapustili Združeno kraljestvo za največ pet let, ne da bi pri tem svoje pravice izgubili. VEČ

 

Ostale informacije o pravicah državljanov EU lahko najdete na naslednjih spletnih straneh:

https://ec.europa.eu/unitedkingdom/services/your-rights_en

https://tinyurl.com/yxbc6na7

 

 

 

Osebni dokumenti potrebni za vstop v ZK v primeru izstopa brez dogovora

EU in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (ZK) sta dosegla dogovor o Izstopnem sporazumu, ki predvideva tudi prehodno obdobje do 31.12.2020. V kolikor bo britanski parlament ratificiral Izstopni sporazum in bo prehodno obdobje implementirano, se za slovenske državljane (kot tudi državljane ostalih držav članic EU) pri potovanju v ZK ne bo nič spremenilo in bodo lahko v ZK ter nazaj potovali tudi z osebno izkaznico.

Po podatkih britanskega notranjega ministrstva v primeru izstopa ZK iz EU brez dogovora kratkoročno ne bo prišlo do sprememb glede osebnih dokumentov. Državljani EU bodo za potovanje v ZK še naprej lahko uporabljali potni list in osebno izkaznico vsaj do vzpostavitve novega migracijskega sistema leta 2021.