Veleposlaništvo RS London /Konzularne informacije /Vizumi /

VIZUMSKI POSTOPKI

OBVESTILO

Od 31. maja 2019 dalje je VFS Global pooblaščen  s strani veleposlaništva RS v Londonu za vodenje slovenskih centrov za oddajo vizumskih vlog (VAC) v Združenem kraljestvu. Prebivalci Združenega kraljestva, ki potrebujejo vizum za vstop v schengensko območje, lahko vloge za izdajo vizuma vložijo v centrih za izdajo vizumov v Londonu, Manchestru in Edinburghu.

Podrobne informacije o vizumskih postopkih na VAC lahko najdete TUKAJ. Termin za oddajo vloge na VAC lahko rezervirate TUKAJ.

Vloge za izdajo vizumov lahko oddate tudi na veleposlaništvu RS v Londonu. Za termin za oddajo vloge se dogovorite na consular.london(at)gov.si. Oddaje vlog so možne samo v času uradnih ur.

 

URADNE URE ZA ODDAJO VLOG V VIZUMSKIH POSTOPKIH:

SREDA: 10:00 do 13:00

________________________________________

 

KRATKOROČNI VIZUM (VIZUM C) – SCHENGENSKI VIZUM

Vizum za kratkoročno bivanje omogoča imetniku bivanje v schengenskem območju največ 90 dni v 180 dneh.

Od 31. maja 2019 veleposlaništvo sodeluje z zunanjim partnerjem VFS Global, ki pod nadzorom veleposlaništva vodi 3 vizumske centre, kjer je mogoče vložiti vlogo za schengenski vizum za potovanje v Slovenijo.

Podrobne informacije o tem, kako pripraviti ter oddati vlogo za schengenski vizum (vizum C) v vizumskem centru lahko najdete TUKAJ.

Dodatne informacije so na voljo tukaj.

________________________________________

 

DOLGOROČNI NACIONALNI VIZUM (VIZUM D)

Vizum za dolgoročno bivanje ali  vizum D z veljavnostjo največ enega leta se lahko izda tujcu, ki izpolnjuje zakonske zahteve in namerava ostati v Sloveniji več kot 90 dni.  Zakon o tujcih Republike Slovenije v 20. členu ureja, v katerih primerih se lahko izda vizum D.

Od 31. maja 2019 veleposlaništvo sodeluje z zunanjim partnerjem VFS Global, ki pod nadzorom veleposlaništva vodi 3 vizumske centre, kjer je mogoče vložiti vlogo za dolgoročni nacionalni vizum.

Podrobne informacije o tem, kako pripraviti ter oddati vlogo za nacionalni vizum (vizum D) v vizumskem centru lahko najdete TUKAJ.

Dodatne informacije so na voljo tukaj.

________________________________________

 

ZAČASNO DOVOLJENJE ZA PREBIVANJE

Tujec, ki želi vstopiti in prebivati ​​v Republiki Sloveniji iz razlogov, ki niso podlaga za izdajo kratkoročnega ali dolgoročnega vizuma, mora pridobiti dovoljenje za prebivanje. Prvo dovoljenje za prebivanje v Sloveniji se lahko izda le kot dovoljenje za začasno prebivanje.

Vlogo za izdajo dovoljenja mora tujec vložiti na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tujini, ki ga nato pošlje pristojni upravni enoti v Republiki Sloveniji. Prošnjo za dovoljenje za prebivanje lahko upravni enoti predloži tudi druga fizična ali pravna oseba v Sloveniji v primerih, določenih z Zakonom o tujcih.

Več informacij je na voljo TUKAJ.