Veleposlaništvo RS London /Ukrepi za preprečevanja širjenja covid-19 /

Informacije o ukrepih za preprečevanje širjenja Covid -19 ob vstopu v Slovenijo

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske bo od 30.5.2021 na temno rdečem seznamu.

Oseba, ki prehaja mejo iz temno rdeče ali rdeče države, potrebuje negativni PCR test, potrdilo o preboleli bolezni ali potrdilo o cepljenju (splošne izjeme).

Vse informacije glede prehajanja meje so dostopne na spletnem portalu GOV.SI: www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

Za več informacij glede prehajanja meje se prosimo obrnite na slovensko policijo www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa ali na vladni klicni center (+386 1 478 7550).

 

Informacije o ukrepih za preprečevanje širjenja covid-19 ob vstopu v Združeno kraljestvo

Informacije glede potovanja v Združeno kraljestvo v povezavi s trenutnimi ukrepi so na voljo na naslednji povezavi: https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england. Slovenija je trenutno uvrščena na oranžni (amber) seznam.

Skladno s tem je za potovanje v Združeno kraljestvo iz Slovenije obvezno:

- predložiti negativni test, ki ni starejši od 72 ur - izvid mora biti izdan v angleškem, španskem ali francoskem jeziku (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england)

- izpolniti Passenger Locator Form (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk)

- rezervirati in plačati 2 testa, ki ju je obvezno opraviti 2. in 8. dan karantene (https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england)

Po vstopu v Združeno kraljestvo je obvezna 10-dnevna karantena. Izjeme zgornjim ukrepom so samo točno določene osebe, ki vstopajo zaradi določenih poklicev:

www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules. Opozarjamo da je tudi v večini primerov izjem obvezna karantena ter testiranje kot zgoraj, mogoče je le prekiniti karanteno za opravljanje dejavnosti.

Po polnih 5 dneh karantene je mogoče samo-izolacijo prekiniti v primeru dodatnega testiranja v okviru sheme Test to Release (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel). Opozarjamo, da gre pri tem za dodatno testiranje in je še vedno obvezno opraviti tudi testiranje 2. in 8. dan karantene.

Morebitna prebolenost COVID-a oziroma cepljenje ne vplivata na zgornje obveznosti samo-izolacije ter testiranja.

V kolikor v Združenem kraljestvu ne želite ostati polnih 10 dni, lahko državo zapustite prej, vendar morate v tem primeru celoten čas obiska preživeti v samo-izolaciji. Prav tako morate v vsakem primeru plačati oba testa (2. in 8. dan) tudi v primeru, da drugega testa ne boste opravili.