Veleposlaništvo RS London /Novice /
30.12.2008  

2008 - Pomembno leto za Slovenijo in naše odnose z Veliko Britanijo

Letu, ki se izteka, bo tako v analih slovenske države, kot tudi v razvoju britansko-slovenskega prijateljstva namenjeno posebno poglavje.

1. januarja 2008 je Slovenija s ponosom in odgovornostjo prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Skozi naslednjih šest mesecev je poleg zadovoljstva ob vsaki uspešno opravljeni nalogi rasla tudi naša hvaležnost vsem evropskim partnerjem za njihovo spodbudo, podporo in pomoč. Prispevek Velike Britanije je bil v tem pogledu nenadomestljiv.

Kako plemenito so v sedemnajstih letih dozoreli slovensko-britanski odnosi, je na najvišji ravni potrdil oktobrski državniški obisk Njenega Kraljevega Veličanstva kraljice Elizabete II. v Sloveniji. Zgodovinski dogodek smo razumeli predvsem kot dokaz vzajemnega spoštovanja, ki ga naši državi utrjujeta skozi zavezo izročilu in vrednotam skupnega evro-atlantskega prostora. To tudi v prihodnjem obdobju zahtevnih izzivov ostaja najtrdnejši temelj za razvoj naših odnosov. Zato so v tem prazničnem času naše želje za vse dobro iskrene, obeti za prihodnje leto pa visoki.