Veleposlaništvo RS London /Novice /
27.03.2009  

Veleposlanik Republike Slovenije v Veliki Britaniji Iztok Jarc v Penarthu sprejel nagrado valižanske cerkvene skupnosti namenjeno Gorski reševalni zvezi Slovenije – Bohinj

Veleposlanik RS v Veliki Britaniji Iztok Jarc je 26. marca 2009 obiskal Penarth (Wales), kjer je na posebni slovesnosti sprejel nagrado in zahvalo valižanske cerkvene skupnosti, namenjeno Gorski reševalni službi Bohinj (GRS) za njihovo predanost ob iskanju lokalnega duhovnika in uradnika združene reformistične cerkve, gospoda Davida Foxa.

Potem ko je David Fox med preživljanjem počitnic v okolici Bohinja lansko poletje izginil brez sledu, so člani GRS Bohinj nemudoma pričeli z obširno reševalno akcijo v okoliških gorah, vendar pogrešanega žal niso našli. V teh težkih trenutkih je bila skupnosti v veliko uteho dobrota in strokovnost GRS Bohinj, ki ni obupala in je z iskanjem nadaljevala  še skoraj 14 dni po začetku reševalne akcije. Takšna predanost se je dotaknila prebivalcev Walesa in članov cerkvene skupnosti, ki so pokojnemu duhovniku predstavljali družino. V zahvalo so zbrali donacijo več kot 1.500 britanskih funtov, ki so jo na slovesnosti namenili za delovanje GRS. Člani cerkvene skupnosti so bili počaščeni, da je slovenski veleposlanik darilo sprejel osebno.

Mašo, posvečeno življenju in delu Davida Foxa, je vodil Peter Noble, vodja združene reformistične cerkve v Walesu, udeležili pa so se jo vsi vidni predstavniki cerkve in veliko število pripadnikov skupnosti. Dogodek je bil v regiji medijsko izjemno odmeven. Veleposlanik se je v kratkem zahvalnem govoru poklonil življenju Davida Foxa in v imenu GRS sprejel donacijo.

Veleposlanik Jarc je pot v Wales izkoristil tudi za nadaljevanje prizadevanj Slovenije v smeri krepitev vsestranskih vezi po vsej Veliki Britaniji, zlasti na gospodarskem področju. Ob tokratnem obisku je imel vrsto bilateralnih srečanj s predstavniki lokalnih oblasti in gospodarstva, med drugim s predsednikom valižanskega parlamenta Cawrynom Jonesom ter z županjo Cardiffa Kate Lloyd. Pogovori so potrdili interes po poglobitvi sodelovanja na obeh straneh.