Veleposlaništvo RS London /Novice /
10.05.2018  

Obeležitev Dneva Evrope v Glasgowu

Predstavništvo Evropske komisije v Edinburgu je 9. maja 2018 v Glasgowu priredilo obeležitev Dneva Evrope, šesto po vrsti. Prireditve, ki je potekala na osrednjem trgu mesta - George Square, so se udeležili predstavniki devetnajstih veleposlaništev držav članic EU, vključno z Veleposlaništvom RS v Londonu in tudi častno generalno konzulko RS na Škotskem go. Ano Wersun, ter predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, škotske vlade, EYCH 2018, British Council ter drugih škotskih organizacij, organov in agencij.

Sodelujoči so se številnim obiskovalcem predstavili na posameznih stojnicah s turističnim in drugim promocijskim gradivom. Slovenska stojnica je bila dobro obiskana in izraženo je bilo veliko zanimanja za obisk Slovenije. V okviru dogodka je potekal tudi priložnostni kulturni program, z nastopi glasbenih skupin in plesnih ansamblov s Škotske in nekaterih držav članic EU.

 

Ob uradnem odprtju dogodka je najprej uradni godec na dude škotskega parlamenta Stuart McMillan MSP zaigral himno EU Odo radosti. Sledila je predstavitev sodelujočih držav s prihodom predstavnikov s posameznimi zastavami k odru.

 

Prisotne je najprej nagovorila županja mesta Glasgow Eva Bolander, ki je med drugim izpostavila odprtost Glasgowa in njegovo povezanost z Evropo ter pomembno vlogo prebivalcev mesta, ki so prišli od drugje. Poudarila je pomen migracije za razvoj na različnih področjih - gospodarstvu, kulturi, kreativnosti in pravicah delavcev.

Sledil je nagovor škotske ministrice za kulturo, turizem in zunanje zadeve Fione Hyslop MSP. Med drugim je izpostavila, da je večina Škotov na referendumu glasovala proti izstopu Združenega kraljestva iz EU. Zagotovila je željo in prizadevanja Škotske za nadaljnje močno sodelovanje, prijateljstvo in partnerstvo z EU.