Veleposlaništvo RS London /Novice /
13.06.2019  

Predstavitev investicijskih priložnosti in poslovnega okolja v Sloveniji na Investicijskem forumu ZK - Centralna Evropa

V Londonu v Cityju je dne 12. junija 2019 potekal Investicijski forum ZK - Centralna Evropa pod naslovom "Investiranje v inovativnost", tretjič po vrsti. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju veleposlaništev enajstih držav - poleg Slovenije še Bolgarije, Češke, Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške, ter mednarodne odvetniške pisarne Mayer Brown International LLP.

Po uvodnih nagovorih so prisotni gospodarstveniki, predstavniki finančnih institucij in bank, družb za investicijsko bančništvo in upravljanje s sredstvi, podjetij za svetovanje ter tukajšnje diplomatske skupnosti, skupno preko sto osemdeset udeležencev, imeli možnost udeležbe na posameznih štirih panelih. Razprava na navedenih panelih je zadevala priložnosti v posameznih sodelujočih državah in v celotni regiji za poslovanje in investiranje, s poudarkom na področju sektorjev inovativnih tehnologij in infrastrukture. 

Med nastopajočimi s strani na Forumu sodelujočih držav so bili vladni predstavniki, predstavniki institucij oziroma agencij, pristojnih za privabljanje tujih investicij, ter predstavniki privatnega sektorja s področij z visoko inovativno komponento in visokim potencialom za sodelovanje z investitorji oziroma partnerji iz Združenega kraljestva.

Iz Slovenije je na panelu na temo "Podpora tujim investitorjem v Srednji Evropi" nastopil vodja Sektorja za spodbujanje tujih neposrednih investicij pri javni agenciji SPIRIT Slovenija Vid Habjan. Med drugim je izpostavil izvozno naravnanost in odprtost slovenskega gospodarstva, primerjalne prednosti Slovenije za investiranje, med drugim inovativno okolje in kvalitetno delovno silo, aktualne primere uspešnega izvajanja tujih neposrednih investicij, nudenje podpore tujim investitorjem ter pomembnejše sektorje - avtomobilski, IKT, kovinski in lesno-predelovalni.

 Forum_1.JPG  Forum_3.jpg

Na panelu na temo priložnosti v Srednji Evropi je s strani Slovenije sodeloval predstavnik Instituta Jožef Stefan, raziskovalec in vodja projektov Marko Grobelnik, ki je med drugim predstavil delovanje Laboratorija za umetno inteligenco IJS (AILAB) ter uporabo raziskav in izsledkov AILAB-a v gospodarstvu. Izpostavil je tudi možnosti povezovanja realne ekonomije z umetno inteligenco, kot npr. v avtomobilski industriji, energetiki in transportu, ter tudi v povezavi z družbenimi dogajanji in mediji.

V okviru predstavitvenega prostora veleposlaništva na lokaciji Foruma so udeležencem predstavljali priložnosti za poslovno sodelovanje predstavniki Regionalne razvojne agencije Koroška, Razvojnega centra Novo mesto in Razvojnega centra Murska Sobota ter zagonskega podjetja Mouzen, ki je razvilo ergonomsko podlago za roko za olajšanje dela pred računalnikom.

  Forum_x.jpg