Veleposlaništvo RS London /Novice /
10.12.2018  

Svetovni dnevi Ivana Cankarja na UCL SSEES v Londonu

Na lektoratu slovenščine na Šoli za slovanske in vzhodnoevropske študije na University College London (UCL SSEES) smo v četrtek, 6. decembra 2018 obeležili Svetovne dneve Ivana Cankarja z gostujočim predavanjem izr. prof. dr. Mateje Pezdirc Bartol z naslovom Innovation and social reality in the plays of Ivan Cankar - “Reactionaryism is fine, progressivism is fine, but best of all is roast chicken!”. Zanimivo predavanje je prisotnim predstavilo Cankarjevo življenje in njegovo literarno delo.

Na dogodku so učenci večernega pouk slovenščine predstavili tudi Antologijo literature Ivana Cankarja, ki je v prevodih v 21 jezikov nastala v študijskem letu 2017/2018 na skoraj 60 tujih univerzah v okviru projekta Svetovni dnevi Ivana Cankarja. Študenti John Dawton, Steve Hawley, Sophia Ivanetic in Martin Leeburn so doživeto prebrali odlomke v izvirniku in svoje prevode.

 UCL_IvanCankar_1.jpg UCL_Ivan_Cankar.jpg

Prisotni so z zanimanjem spremljali predavanje in branje odlomkov iz Cankarjevih literarnih del. Dogodek pa se je zaključil z družabno noto ob kozarcu vina, ki ga je za dogodek poskrbelo veleposlaništvo.

Dogodka sta se v imenu veleposlaništva udeležila tudi veleposlanik Rupel in namestnica veleposlanika, pooblaščena ministrica Darja Golež, ki sta oba nagovorila prisotne.

Svetovni dnevi Ivana Cankarja so potekali od 3. do 9. decembra 2018 na več kot 50 univerzah po svetu. Številne dogodke so pripravili učitelji in sodelavci programa Slovenščina na tujih univerzah skupaj s študenti slovenščine na tujih univerzah ter diplomatsko-konzularnimi predstavništvi Republike Slovenije.