Veleposlaništvo RS London /Novice /
27.02.2019  

Predsednik republike Borut Pahor kot gost kraljice Elizabete II. in britanske vlade na uradnem obisku v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je od 27. februarja do 1. marca 2019 kot gost kraljice Elizabete II. in vlade mudil na uradnem obisku v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske z namenom utrditve dobrih, prijateljskih odnosov in dvostranskega sodelovanja. V luči izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije Združeno kraljestvo ostaja pomemben partner Slovenije, tesen zaveznik v zvezi NATO ter zanesljiv zagovornik vladavine prava in multilateralizma v svetu.

Ob prihodu v London se je predsednik republike na posebno povabilo kraljeve družine sestal tudi s princem Edwardom, grofom Wesseškim, najmlajšim sinom kraljice Elizabete II.

Predsednik Pahor se je v četrtek, 28. februarja 2019, srečal s kraljico Elizabeto II.

V okviru programa obiska se je predsednik republike srečal s predsedujočim Lordski zbornici lordom Fowlerjem, županom londonskega finančnega središča City Petrom Estlinom in imel predavanje v Chatham House. Predsednik republike se je sestal tudi z ministrom za zunanje zadeve Jeremyjem Huntom.

Zadnji dan obiska je obiskal Londonsko borzo in nekatere vodilne finančne institucije. Ob priložnosti obiska predsednika Pahorja v Londonu je v četrtek zvečer veleposlanik RS v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske Tadej Rupel priredil sprejem za Slovence, ki živijo v Združenem kraljestvu.

  EN9A3057_1.JPG  EN9A3260_1.JPG

  FOTO: STA

Obisk predsednika Pahorja je dal nov zagon dvostranskim odnosom z Združenim kraljestvom. Z njim izražamo iskren interes po krepitvi dvostranskih odnosov tudi po napovedanem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Poleg slednjega so bile glavne teme pogovorov tudi evropska prihodnost, evroatlantska perspektiva držav Zahodnega Balkana ter globalni izzivi v svetu, posebno migracije, nove varnostne grožnje in podnebne spremembe.

Slovenija in Združeno kraljestvo, ki sta 2017 obeležili 25-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, zlasti od vstopa Slovenije v Evropsko unijo in NATO leta 2004 povezuje dobro sodelovanje na evropski ravni in v okviru zavezništva, ki se je še okrepilo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Državi imata sorodne poglede na pomen ohranjanja miru, varnosti in blaginje v svetu, predvsem v Jugovzhodni Evropi, krepitev demokracije in vladavine prava za učinkovito večstransko sodelovanje držav tako v okviru OZN kot drugih forumov.

Gospodarsko gledano je Združeno kraljestvo za Slovenijo pomemben globalni partner - med našimi zunanjetrgovinskimi partnerji je na 19. mestu. Leta 2017 se je blagovna menjava glede na predhodno leto okrepila za dobra 2 % in znašala 921,5 mio €. Tudi v 2018 je bil trend pozitiven. Na področju investicij je Združeno kraljestvo pomembnejši, 10. zunanjetrgovinski partner Slovenije. Ključen partner je tudi na področju turizma, kjer je glede na strategijo razvoja slovenskega turizma do leta 2021 Združeno kraljestvo opredeljeno kot eden ključnih trgov in število britanskih turistov narašča.

Državi kljub napovedanemu skorajšnjemu izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije tesno povezujejo evropske vrednote in tradicija. Združeno kraljestvo z izstopom iz Evropske unije ne zapušča Evrope in ostaja naš pomemben gospodarski partner ter varnostni zaveznik v NATO. Druži nas skupno zavedanje o pomenu varnosti in stabilnosti ter splošnega napredka v svetu, še posebno v Evropi, in v državah Zahodnega Balkana, ki jim je bil posvečen lanski vrh Berlinskega procesa v Londonu. Predsednik Pahor je sogovornikom, kot sopredsedujoči pobude Brdo Brijuni, predstavil načrte v zvezi s pripravami na vrh voditeljev držav Brdo Brijuni, ki bo maja v Tirani.

VIR: Urad predsednika Republike Slovenije