Veleposlaništvo RS London /Novice /
10.10.2018  

Gostovanje pevskega zbora Lakeland Voice iz pobratenega Sedbergha in pevskega zbora Gallus Aeternus v Londonu

V soboto, 6. oktobra 2018  je veleposlaništvo RS gostilo srečanje britanskega pevskega zbora Lakeland Voices iz Sedbergha in slovenskega pevskega zbora Gallus Aeternus, ki deluje v Londonu.

Sedbergh je manjše britansko mestece v Cumbriji, ki je že od l. 2005 pobrateno s slovenskim mestom Zreče. Od takrat poteka plodno povezovanje med mestoma predvsem na kulturnem področju v okviru gostovanj pevskih zborov ter izmenjav šolarjev in dijakov.

Lakeland Voice, ki se pod vodstvom Davida Burbidga že leta uri v petju slovenskih zborovskih skladb, je najprej obiskal sobotno šolo za dopolnilni pouk slovenščine, kjer so zbranim zapeli nekaj otroških slovenskih pesmi.

 

   Veleposlanik Rupel s pevskima zboroma Lakeland Voices in Gallus Aeternus

Sledilo je srečanje na veleposlaništvu, kjer jih je sprejel veleposlanik mag. Rupel skupaj s sodelavci. V prepevanju slovenskih melodij, pa se jim je pridružil pevski zbor Gallus Aeternus, ki ga sestavljajo v Londonu živeči Slovenci pod taktirko dirigentke Jasne Mayer.

Namen srečanja je bil razvijanje bilateralnih povezav med zboroma, ki ju kljub nacionalnim in geografskim raznolikostim, druži močna strast do slovenskega zborovskega petja.