Veleposlaništvo RS London /Novice /
12.11.2018  

Inavguracija predsednika Irske Michaela D. Higginsa za drugi mandat

V Dublinu je 11. novembra 2018 potekala slovesna inavguracija predsednika Irske Michaela D. Higginsa, ki je bil na volitvah 26. oktobra ponovno izvoljen s podporo 56 odstotkov volivcev v njegov drugi 7-letni mandat.

Inavguracija, na kateri so bili med drugim prisotni nekdanji predsednici države Mary Robinson in Mary McAleese, vodji obeh domov parlamenta Seán Ó Fearghaíl in Denis O'Donovan, predsednik vlade Leo Varadkar in podpredsednik vlade ter minister za zunanje zadeve in trgovino Simon Coveney ter ostali ministri vlade, se je začela z molitvijo predstavnikov različnih veroizpovedi. 

 

V inavguracijskem govoru je predsednik Higgins med drugim poudaril potrebo po vključenosti, raznolikosti in enakopravnosti ter preseganju neenakosti na področjih, kot so stanovanjska politika, zdravstvo in izobraževanje. Navedel je tudi namero za podporo globalnim pogovorom o podnebnih spremembah in svetovni revščini ter potrebo za pretvorbo besed v dejanja.

Po inavguraciji je potekala privatna avdienca veleposlanikov držav, akreditiranih na Irskem, pri predsedniku v prostorih Dublinskega gradu. Veleposlanik mag. Tadej Rupel je v pogovoru s predsednikom Higginom med drugim prenesel čestitke predsednika RS Boruta Pahorja in Slovenije za ponovno izvolitev na mesto predsednika.