Veleposlaništvo RS London /Novice /
29.11.2018  

Gostovanje 'Videokonference Čebelica Medka Povezuje: Zajtrk z evropskimi prijatelji' v okviru prireditve Slovensko-evropski zajtrk na Veleposlaništvu RS v Londonu

V soboto, 17. novembra 2018 je v okviru prireditve Slovensko-evropski zajtrk  potekala videokonferenca 'Čebelica Medvedka Povezuje: Zajtrk z evropskimi prijatelji' med otroci, ki obiskujejo Sobotni dopolnilni pouk slovenščine v Londonu pod mentorstvom učiteljice Urške Rozman,  ki so se za dogodek zbrali na Slovenskem veleposlaništvu v Londonu, ter otroci iz folklorne skupine Č'belce s svojo mentorico Uršo Kavar iz OŠ ATL Radovljica, ki so se zbrali v Čebelarskem muzeju v Lescah.

Na slovenski strani se je videokonferenca začela s pozdravom Verene Štekar-Vidic, direktorice Muzejev radovljiške občine  v Sloveniji, v okviru katerega deluje tudi Čebelarski muzej Radovljica. Pristni so bili tudi kustosinja Čebelarskega muzeja mag. Tita Porenta, muzejska pedagoginja Jerneja Jelovčan Koselj, upravnica Čebelarskega centra Špela Kalan Razinger, direktorica LUR, Mateja Rozman Amon, pod katero deluje Čebelarski center ter animator Miha Lavrinec. Dogodka pa se je udeležil tudi župan občine Radovljica, gospod Ciril Globočnik.

Na britanski strani sta se v prostorih veleposlaništva skupini otrok ter mentorici Urški Rozman pridružila veleposlanik Tadej Rupel in namestnica veleposlanika Darja Golež.

    Splet-4_1_.jpg 

Glavni namen  srečanja je bil povezovanje slovenskih in britanskih otrok, ki so se predhodno spoznali s čebelami iz slikanice Iz dnevnika čebelice Medke, ki jo je ilustriral Marjan Manček ter je na razpolago v slovenskem in angleškem jeziku. Dogodek je omogočil, da so se otroci spoznali, skupaj pojedli zdrav in okusen medeni zajtrk in ob njem razmišljali o čebelah in njihovem pomenu za naravo in človeka. Ob tem so prepevali tudi najbolj znano slovensko pesem Čebelar. Sodelovanje med otroci se bo nadaljevalo z izdelavo risbic in izdelkov na temo slikanice Iz dnevnika čebelice Medke, da si jih bodo izmenjali po pošti.

Po kratkem programu sta se obe skupini otrok usedli za mizo ter pojedli zajtrk, ki so ga sestavljali med in maslo, domači kruh, jabolka, mleko in čaj.

Ob koncu dogodka sta prisotne nagovorila župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik ter veleposlanik RS v Londonu mag. Tadej Rupel, ki sta se zahvalila vsem sodelujočim.

Več o dogodku na strani Muzejev Radovljiške občine TUKAJ

Slovensko-evropski zajtrk je prireditev, ki jo spodbuja Čebelarska zveza Slovenije in se že 12. zapored praznuje tretji teden v novembru v Sloveniji in po Evropi.