Veleposlaništvo RS London /Novice /
13.06.2018  

Predstavitev investicijskih priložnosti in spodbudnega poslovnega okolja v Sloveniji na Investicijskem forumu ZK - Centralna Evropa

V Londonu v Cityju je dne 12. junija 2018 potekal Investicijski forum ZK - Centralna Evropa pod naslovom "Investiranje v inovativnost". Dogodek je bil organiziran v sodelovanju veleposlaništev enajstih držav - poleg Slovenije še Bolgarije, Češke, Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške, ter mednarodne odvetniške pisarne Mayer Brown International LLP.

V otvoritvenem delu Foruma je prisotne gospodarstvenike, predstavnike družb za investicijsko bančništvo in upravljanje s sredstvi, finančnih institucij in bank, podjetij za svetovanje ter tukajšnje diplomatske skupnosti, skupno preko sto sedemdeset udeležencev, nagovoril tudi državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve RS Iztok Mirošič. Med drugim je izpostavil primerjalne prednosti Slovenije za investiranje, med drugim strateško geografsko pozicijo ter kvalitetno infrastrukturo in delovno silo.

V nadaljevanju so potekali posamezni, štirje paneli, na temo potencialov in priložnosti v celotni regiji in posameznih sodelujočih enajstih državah za gospodarsko sodelovanje, poslovanje in investiranje, med drugim na področju sektorjev inovativnih tehnologij in infrastrukture, ter nudenja podpore tujim investitorjem. 

Med nastopajočimi s strani na Forumu sodelujočih držav so bili vladni predstavniki, predstavniki institucij oziroma agencij, pristojnih za privabljanje tujih investicij, ter predstavniki privatnega sektorja s področij z visoko inovativno komponento in visokim potencialom za sodelovanje z investitorji oziroma partnerji iz Združenega kraljestva.

Državni sekretar Mirošič je nastopil tudi na panelu na temo "Podpora tujim investitorjem v Srednji Evropi". Med drugim je izpostavil izvozno naravnano ter inovativno in v prihodnost usmerjeno slovensko gospodarstvo, stimulativno investicijsko okolje v Sloveniji, primere uspešnega izvajanja tujih neposrednih investicij v Slovenijo ter aktivnosti na področju digitalizacije.

Na panelu na temo priložnosti za sodelovanje s podjetji v Srednji Evropi je s strani Slovenije sodeloval predstavnik ABC Pospeševalnika, soustanovitelj in vodja odnosov z vlagatelji Jakob Gajšek. Med drugim je predstavil delovanje ABC Pospeševalnika, katerega glavno poslanstvo je omogočiti inovativnim slovenskim podjetnikom dostop do mednarodnih investitorjev in pospešiti njihov prodor na globalni trg, ter izpostavil priložnosti za sodelovanje.