Veleposlaništvo RS London /Novice /
14.03.2019  

Podpis bilateralnega sporazuma o izmenjavi repertoarja avtorskih del med SAZOR in NLA Media Access

Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja (SAZOR) in NLA Media Access sta 13.3.2019 v Londonu podpisali bilateralni sporazum o medsebojni izmenjavi repertoarja del na področju publicistike in novinarstva, ki jih organizaciji zastopata.

SAZOR na podlagi dovoljenja Urada RS za intelektualno lastnino kolektivno upravlja pravice reproduciranja za književna, znanstvena in publicistična dela. NLA Media Access je najpomembnejša organizacija za zastopanje pravic reprodukcije novinarskih vsebin in klipinga v Veliki Britaniji.

Sporazum v okviru izmenjave repertoarja določa način izmenjave britanskega in slovenskega publicističnega repertoarja ter slovenskim poslovnim in medijskim uporabnikom omogoča reprografsko in digitalno reprodukcijo celote britanskih novinarskih vsebin.

NLA Media Access ima v svojem repertoarju več kot 7.000 britanskih časopisov, 1.500 revij in preko 4.000 časopisnih spletnih strani, ki jih bodo odslej lahko reproducirali slovenski uporabniki, ki bodo s SAZOR sklenili ustrezen sporazum o uporabi avtorskih del, ki jih SAZOR zastopa. NLA zastopa tudi večino britanskih poslovnih medijev in revij, kar daje temu sporazumu še posebno težo v smislu uporabnikov v slovenskem gospodarstvu.

Sporazum med SAZOR in NLA Media Access je prvi sporazum med državama na področju kolektivnega upravljanja novinarskih in publicističnih avtorskih pravic.