Veleposlaništvo RS London /Novice /
15.07.2019  

Minister Cerar na globalni konferenci o svobodi medijev v Londonu

V Londonu je med 10. In 11. junijem 2019 potekla globalna konferenca o svobodi medijev, ki sta jo zaradi krčenja medijske svobode in slabšanja varnosti novinarjev v svetu organizirali zunanji ministrstvi Združenega kraljestva in Kanade. Iz Slovenije so se konference udeležili zunanji minister dr. Miro Cerar in generalna direktorica Direktorata za medije pri MzK Tamara Vonta.

Predstavniki medijev, civilne družbe in akademske sfere, zunanji ministri ter predstavniki mednarodnih organizacij (OZN, EU, OVSE, Svet Evrope) so v Londonu razpravljali o pomenu svobodnih medijev za demokratično družbo, o položaju novinarjev in pritiskih na neodvisno novinarstvo, zlasti v času, ko v medijih narašča senzacionalizem, ki temelji na klikabilnosti vsebin, in ko kakovostno novinarstvo, zlasti tisk, išče poslovne modele za ohranjanje vsebin, pomembnih za javno dobro in celovito obveščenost javnosti.

Slovenski minister dr. Cerar je v nastopu uvodoma pojasnil, da je bil prav boj za svobodo govora in neodvisno novinarstvo ena izmed ključnih zahtev civilne družbe v času osamosvajanja Slovenije.

Prisotne je seznanil z novostmi nove medijske zakonodaje, ki je prilagojena novi digitalni medijski stvarnosti in se loteva problema koncentracije lastništva medijev in socialne varnosti

Slovenski minister je podprl tudi oblikovanje kontaktne skupine za medijsko svobodo, ki se bo odzivala na zlorabe medijev.

Kot odziv na trenutno stanje je Organizacija združenih narodov pod vodstvom Unesca leta 2012 oblikovala akcijski načrt za varnost novinarjev in proti nekaznovanosti za napade nanje.

VEČ