Veleposlaništvo RS London /Novice /
17.11.2014  

SREČANJE | "Slovenska znanost v svetu" prvič v Veliki Britaniji

Veleposlaništvo Republike Slovenije je v sodelovanju z Društvom VTIS  (Društvo  v tujini izobraženih Slovencev) organiziralo srečanje slovenskih študentov, raziskovalcev, akademikov in gospodarstvenikov v Združenem kraljestvu.

Prvi dogodek iz serije ”Slovenska znanost v svetu” v Veliki Britaniji je potekal v sredo, 12. novembra 2014, v Evropski hiši (Europe House) v Londonu.

Dogodka se je udeležilo večje število slovenskih študentov, raziskovalcev in gospodarstvenikov, ki delujejo oz. študirajo v Veliki Britaniji.

Udeležence je najprej nagovorila predstavnica Društva VTIS v Veliki Britaniji, dr. Ana Čehovin, ki je predstavila društvo in serijo dogodkov ”Slovenska znanost v svetu”.  

Sledil je nagovor veleposlanika mag. Tadeja Rupla, ki je izpostavil pomembnost mobilnosti Slovencev in povezovanja študentov, raziskovalcev in gospodarstvenikov, ki delujejo v tujini ter pomembnost njihovega sodelovanja z domovino.

 

   

   Nagovor veleposlanika mag. Tadeja Rupla 

 

Uvodnima nagovoroma so sledile predstavitve dr. Boštjana Makaroviča, ustanovitelja podjetja za svetovanje Aphaia v Londonu, dr. Helene Schweiger, višje ekonomistke na Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), dr. Boštjana Markelca,  podoktorskega raziskovalca na Univerzi v Oxfordu, ter dr. Veronike Fikfak, predavateljice prava na Univerzi v Cambridgu.

Dogodek je z glasbeno točko popestril mirambist Aristel Škrbić, študent glasbe na Royal College of Music. 

Po zaključenem programu je sledilo mreženje ob slovenskem vinu. VEČ

   

   Udeleženci dogodka  ”Slovenska znanost v svetu”

 

DRUŠTVO VTIS

Društvo VTIS je bilo ustanovljeno z namenom povezovati in zastopati interese slovenskih državljanov, ki se v okviru visokošolskega študija izobražujejo ali so se izobraževali oziroma opravljajo ali so opravljali raziskovalno dejavnost na izobraževalno-raziskovalnih ustanovah v tujini.

Društvo predstavlja in skuša približati študij ter raziskovalno dejavnost v tujini tistim, ki se zanju zanimajo. Prizadeva si spodbujati medsebojno sodelovanje slovenskih strokovnjakov, ki delujejo v tujini, in njihovo sodelovanje z izobraževalno-raziskovalnimi ustanovami in gospodarstvom v Sloveniji in tujini.

Društvo želi sodelovati pri oblikovanju izobraževalnih in raziskovalnih programov v Sloveniji z uporabo izkušenj in najboljših praks iz tujine, prav tako pa si prizadeva sodelovati pri oblikovanju pogojev za prenos znanja v tujini izobraženih Slovencev. VEČ