Veleposlaništvo RS London /Novice /
29.07.2021  

Digitalna platforma Europe Readr - Odpri knjigo za boljšo prihodnost

Od 1. julija do 31. decembra 2021 je na digitalni platformi Europe Readr v brezplačno branje na voljo kuriran nabor evropske literature pod naslovom »Prihodnost bivanja«. Namen digitalne platforme Europe Readr je bralcem po svetu približati aktualna družbena vprašanja ter spodbujati razmislek o tem, v kakšnem svetu želimo živeti.

Iz vsake države članice EU je dostopno eno delo v izhodiščnem jeziku in angleškem prevodu. Različne literarne zvrsti – romani, kratke zgodbe, poezija, stripi, eseji – predstavljajo najrazličnejše poglede in nagovarjajo najširše svetovno občinstvo. Številni spremljevalni dogodki po svetu – od Pariza do Helsinkov, od Washingtona do Pekinga – spodbujajo vzpostavitev javnih prostorov za branje in izmenjavo idej o svetu prihodnosti. Organizira jih mreža nacionalnih inštitutov za kulturo EU (EUNIC) v sodelovanju s številnimi lokalnimi partnerji.

V Veliki Britaniji se bo platforma Europe Readr v izvedbi Eunic London povezala s serijo dogodkov pod naslovom FutureLab: branje, poslušanje, povezovanje. V sodelovanju z lokalnimi partnerji bodo od septembra postavljene Europe Readr police v knjižicah nacionalnih kulturnih inštitutov, v partnerstvu z European Literature Network bo izdana serija podkastov z avtorji iz Europe readr platforme. V okviru Bristol Festival of Ideas -  Future City pa bodo potekale okrogle mize, na katerih bodo strokovnjaki iz različnih področij pretresali vprašanja prihodnosti bivanja na različnih ravneh po pandemiji. Sedež Evropske delegacije in Evropskega parlamenta v ZK podpirata izvedbo projekta.

Slovensko predsedstvo Svetu EU je pobudnik in koordinator projekta, ki ga je sooblikovalo z državami članicami EU in ob podpori institucij Unije. Z Europe Readrjem slovensko predsedovanje prispeva k razpravi o prihodnosti Evrope ter opozarja na pomen kulture kot gonila mednarodnega povezovanja in trajnostnega razvoja.

https://www.europereadr.eu/sl/